Inspiration

Fotbollspsykologi – för nästa träning och en långsiktig karriär

Rasmus Wallin Tornberg och Daniel Ekvall har tillsammans cirka 30 års erfarenhet av att arbeta med idrotts- och fotbollspsykologi. Författarna utgår från ett beteendeperspektiv med rötterna i inlärningspsykologi, kognitiv beteendeterapi (KBT) och acceptance and commitment therapy (ACT). Utifrån detta perspektiv är målet med boken och webbplatsen att spelare ska göra beteenden som är viktiga för att må bra, utvecklas och prestera bra över tid.

I en filmad intervju med Rasmus och Daniel berättar författarna varför de valt att skriva en bok och ta fram en webbplats om fobollspsykologi. De pratar även om i vilka sammanhang boken och webbplatsen bäst kan användas.

 

Materialet består av en bok och en webbplats. På webbplatsen hittar du filmer, uppgifter och annat som hjälper dig att reflektera och att gå från teori till praktik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer och beställ boken >>

Sänkt pris på flera orienteringsmaterial

I dessa speciella tider vill SISU Idrottsböcker och Svenska Orienteringsförbundet uppmuntra till läsning, fortbildning och utveckling. Många av oss kommer få tillbringa mer tid hemma den närmsta tiden och behöva dra ner på sociala sammanhang på grund av Coronaviruset. Vi tycker att det är ett utmärkt tillfälle att utveckla och utbilda sig från sitt eget hem.

Vi har därför sänkt priset med ca 30% på tre material som vänder sig till barn-, ungdoms- och juniortränare fram till och med 30 juni.

Vi vill även slå ett slag för utbildningarnas lärgruppsplaner för att på egen hand reflektera och via digitala kanaler samtala med tränarkollegor kring ämnen och frågeställningar som utbildningarna tar upp.

 

Orientera för att ha kul
Från 189 kr till 130 kr
Lärgruppsplan

 

Orientera för att lära sig träna
Från 189 kr till 130 kr
Lärgruppsplan

 


Orientera för att tävla
Från 255 kr till 175 kr

 

Se alla våra utbildningsmaterial i samarbete med Svenska Orienteringsförbundet >>

Daniel och Vésteinn – den perfekta tränar/adept-combon

Den ene är världsmästare och den andre ”succétränare”. Diskuskastaren Daniel Ståhl och hans tränare sedan 2011 Vésteinn Hafsteinsson.

– Det är nästan som en dröm. Det Daniel har gjort är nästan osannolikt, konstaterar Vésteinn i samband med ett träningspass i Sätrahallen i södra Stockholm.

Daniel och Vésteinn, ni verkar utgöra en optimal matchning som tränare och adept. Klickade det direkt mellan er?

– Ja, men det har varit en berg- och dalbana med framgångar och motgångar. Under senare år har vi trivts jättebra ihop. Vi fikar ofta, bjuder varandra på lunch, garvar och skämtar. Vi håller på olika lag i fotboll –  jag på Djurgården och Vésteinn på Bajen, säger Daniel och får en snabb replik i retur:

– Han har bestämt att jag är bajare. Och visst jag gillar Café Bärs. Men visst, det har klaffat bra tycker jag. Vi förstår varandra. Jag är seriös, tydlig, rak och organiserad som tränare. Daniel är en snäll, trevlig och rolig person och så följer han allt jag skriver ihop till punkt och pricka. Vi har hittat en bra balans i vårt förhållande som coach och idrottare.

Att ha olika uppfattningar om saker kan väl också skapa dynamik i relationen?
– När det kommer till träning och tävling håller jag alltid med Vésteinn. Han har oftast rätt. Det har han haft de senaste 30 åren som tränare. Utanför idrotten, på skojnivå, behöver vi inte alltid hålla med varandra, säger Daniel.

– Men vi är ändå ganska lika, fortsätter Vésteinn. Daniel kan mycket om idrottshistoria från 80-talet. Han kan många gamla namn och träningsmetoder som många andra inte kan och är ganska gammalmodig på det sättet. Jag har testat allt och kör ganska traditionell träning. Det finns mycket nytt som folk nappar på, nya superlösningar, men där är vi ganska överens om att det inte funkar. Vi är lika bortsett från att han är mycket roligare än mig.

– Även om man tränar hårt så måste man ha lite kul ibland, menar Daniel. Vissa kan gå in i en bubbla och träna seriöst. De är seriösa när de går och lägger sig och är oerhört allvarliga när de vaknar på morgonen.

– Ja, där är vi olika. Han ser på idrott som rock and roll. Han kan nolla på en tävling men 45 minuter senare är han på läktaren och ger autografer, är mitt i smeten och är pigg och glad.

Som aktiv måste väl det vara en väldig styrka att kunna släppa ett misslyckande, gå vidare och fokusera framåt?
– Kastar jag dåligt på ett mästerskap måste jag ända fejsa det för mig själv och kunna förklara för media varför jag kastade dåligt. Vi diskuterar varför det gick så dåligt på kvällen och sedan på morgonen kör vi vidare, säger Daniel.

– Men det där är svårt. Daniel och Duplantis är nu allmän egendom i Sverige. Alla journalister och alla runt omkring har någon sorts åsikt om dem. Om Daniel kastar dåligt kan vi vara överens på en halvtimme om vad som gick fel och så har vi lagt det bakom oss. Sedan läser vi kanske i tidningen det ena och det andra och en massa rubriker. Det kan tjatas om det i en vecka eller tio dagar. Daniel har varit duktig på att lägga det bakom sig och köra vidare, säger Vésteinn.

Daniel Ståhl är uppvuxen i Järfälla och hans första idrott var ishockey, som han höll på med mellan 8 och 15 år. När han var 14 testade han friidrott mest för skojs skull. Pappa var släggkastare och mamma svensk mästarinna i diskus.

– Morsan hade en bra känsla att visa grundtekniken. Sedan tränade jag med Hans Almström under ett år. Han var alltid pigg och glad och det var show. Det gav mig en kick att ha kul.

Samarbetet mellan Daniel och Vésteinn började på allvar 2011.
– Vésteinn fick syn på mig på kastplanen här bakom hallen, men vi hade setts två år tidigare på Bosön. Min huvudtränare i Spårvägen Åke Ruus hade ringt upp Vésteinn och frågat om han inte kunde titta på en framtida ung talang i diskus. På kastplanen frågade Vésteinn om jag ville bli en världsmästare i framtiden eller om jag ville jobba som en vanlig Svensson. Då var valet enkelt. Nu har vi jobbat ihop i nio år och det har vi gjort för att vi vill lika mycket.

Daniel, vilka egenskaper och kvaliteter är viktigast hos en bra tränare?
– Att vara ärlig, tydlig och rak. Och att lyssna på idrottarna. Vissa dagar är man kanske lite trött och då måste man förklara det för tränaren. Tränaren måste vara lojal och komma i tid till träningen. Vara oerhört proffsig i sitt sätt hur han arbetar. Hur han gestikulerar sina rörelser i ringen. Där har Vésteinn varit kanonbra. Och sedan att man inte bara snackar friidrott. Jag brukar dra honom till ett café och snacka lite skit om allt möjligt.

– Ja, det uppskattar jag mycket. Det är inte alls alla aktiva som gör så, flikar Vésteinn in.

– Sedan är det viktigt att vi har samma mål. Att vi tror på det. Så att inte tränaren tänker nu vinner vi DM så tänker jag på OS. Då kan man lika gärna lägga ner.

Vésteinn, om vi vänder på det – vilka är de viktigaste egenskaperna hos en aktiv?

– Först och främst att du är beredd att göra jobbet. Gillar du att göra jobbet och vill du göra det i åtta till tio år? Om du har fysisk, teknisk och mental talang som Daniel har så måste du också vilja göra jobbet. Man måste ha tålamod, tro och respekt mellan idrottaren och tränaren. Det får aldrig vara så att jag satsar mer än idrottaren. Man måste satsa lika mycket tillsammans och förstå varandra. Känna tryggheten i samarbetet. Det är också extremt viktigt att ha det roligt.

Samma dag som vi ses i Sätrahallen fattar regeringen beslut om att alla större evenemang och sammankomster ska ställas in i Sverige på grund av Coronaviruset. Något som givetvis även påverkar Daniels tränings- och tävlingsplanering. I planerna fanns träningsläger i Portugal och Kalifornien och så småningom ett precamp i Fukuoka i Japan tio dagar innan OS.

– Vi kommer följa de rekommendationer som kommer, men det kommer inte påverka hur Daniel eller någon i min grupp kommer att kasta. Då tränar vi på ett annat ställe. Så lite drama som möjligt. Vi kommer att vara i form till OS oavsett hur detta blir. Allt är en inställningsfråga.

Livet är ju fullt av oförutsedda händelser och som aktiv är det viktigt att klara sådana här omställningar? Daniel, är du bra på att hantera det?

– Det här påverkar mig inte någonting mentalt. Det är bara att anpassa sig till hur situationen är och ta fram en annan plan. Vi har en a-, b-, c-plan om något händer. Det händer ännu värre saker i världen och det är bara att anpassa sig.

Men det måste ändå vara en styrkefördel för er – alla har kanske inte samma förmåga att fokusera om?

– Min filosofi är: låt alla andra gnälla över dåligt väder, dålig bana, tidsförskjutning på grund av en inmarsch som försenat diskusen i 45 minuter, att du inte fått diskusen invägd, att frukosten är dålig, sängen är dålig och så vidare. Om alla andra klagar så slår vi dem. Vi ska ha fokus på det som är viktigt. Då är inställningen rätt.

Att titta på Daniel Ståhl när han tävlar är underhållande eftersom han är cool, avslappnad och på gott humör. Har du alltid varit sådan?

– Jag är bara mig själv. Jag tycker diskus är jättekul. Det är inte på liv och död om jag vinner eller inte. Sedan har jag aldrig fått medieträning. Hade jag fått det hade jag nog blivit en besserwisser och tråkig. Men i VM då var jag nervös. Det var första gången jag var superdunderfavorit innan. Då hade jag ständig kontakt med min psykolog och Vésteinn. Vi tre snackade hela tiden. Då kände jag av favorittrycket. Men jag har en teknikdetalj i fokus sedan bara kör jag. Jag tar i och skriker och har kul. Jag går bara in och kör och gör mitt bästa.

– När vi började träna tillsammans sa jag till honom att han inte skulle ha någon medieträning utan var bara dig själv. Då blir det bäst. Daniel är en spontan och rolig människa och samtidigt ödmjuk. Vi vill stå för något gott. Många ungdomar ser upp till Daniel och då vill vi att han är ett bra exempel – stor och stark och ödmjuk. Och samtidigt med glimten i ögat. Inget spel utan så som han är.

Daniel, kan du själv tänka dig att bli tränare när du lagt din aktiva karriär på hyllan?

– Ja, både hockey- och friidrottstränare. Tekniktränare tror jag. Jag har ett bra tekniköga och ser många rörelsemönster. Det skulle jag kunna tänka mig att vara. Vi får se.

Ta del av alla våra material i samarbete med Svenska friidrottsförbundet >>

Gratismaterial under Corona-krisen

Framfarten av Corona-viruset har gjort att många idrottsanläggningar har pausat sin verksamhet och många människor väljer att inte träna på gym eller i andra miljöer där träning sker i grupp. I syfte att hjälpa och inspirera alla som är friska och vill fortsätta träna öppnar SISU Idrottsböcker upp några av våra uppskattade webbplatser som är fyllda med förslag på övningar och träningsupplägg samt kunskap och inspiration för stora och små, anpassade för att aktivera hela kroppen utomhus eller i sitt eget hem.

Outdoor training

Webbplatsen Outdoor training innehåller massvis med övningar att använda i skogen, parken, lekplatsen eller trädgården. Det är enkelt att logga in på mobilen och ta med övningarna ut. Det mesta i naturen används som redskap och du får exempel på övningar med stenar, grenar, träd, bänkar, räcken och gungor.

Tillgång till materialet Outdoor training kostar i vanliga fall 150 kronor per användare men så länge smittrisken för Corona-viruset håller gym- och andra idrottsanläggningar stängda kan alla som vill ta del av alla övningar, tips och träningsupplägg på webbplatsen helt gratis.

Ta del av webbplatsen Outdoor Training >>

 

Senior Power

På grund av rådande situation med Corona-viruset är det många äldre som spenderar mycket tid i sina hem. Vi har därför skapat en spellista på Youtube med 10 bra övningar som fungerar att köra i hemmet utan någon utrustning. En del övningar visas med gummiband men går även bra att köra utan gummiband.

Övningarna kommer från vårat material Senior Power som går att beställa i sin helhet på Idrottsbokhandeln.

Ta del av spellistan på Youtube >>

 

Akut skadebehandling

Många av oss kommer få tillbringa mer tid hemma den närmsta tiden och behöva dra ner på sociala sammanhang på grund av Coronaviruset.

Vi tycker att det är ett utmärkt tillfälle att utveckla och utbilda sig från sitt eget hem och erbjuder under begränsad tid gratis tillgång vår webbplats Akut skadebehandling.

Som idrottsutövare, tränare eller ledare kan du hamna i i situationer där du snabbt behöver ta hand om en skada eller plötsligt sjukdomstillstånd. Med hjälp av Thomas Lindholm, lärare på Bosöns idrottsfolkhögskola, ger den här webbplatsen dig kunskap om de vanligaste akuta skadorna och sjukdomstillstånd som du kan ställas inför och hur du behandlar dem.

Passa på att använda den här tiden hemma till att förkovra dig inom akut skadebehandling och var väl förberedd när tävlingssäsongen kommer igång igen!

Ta del av den webbplatsen Akut skadebehandling >>

Janne Andersson leder tryggt utan krångel

”Människor vill alltid göra bra saker, men ibland behöver man hjälpa dem på vägen genom att ställa rätt frågor”. Det är en av utgångspunkterna i Janne
Anderssons ledarskap.

– Vi börjar alltid med att prata om mänskliga grundinställningar. Om hur vi beter oss. Det är viktigt att vara överens om och förankra grunderna. När det är
gjort lägger vi stor tonvikt på det vi har bestämt, säger förbundskaptenen för herrlandslaget i fotboll.

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

 

Ordning och reda är andra ledord för Janne Andersson.
– Bristen på tydlighet, när folk inte är beredda att ta beslut i en ledarroll, kan vara en stor fara. Alla människor gör fel ibland, men jag är förlåtande i mitt ledarskap. Det är viktigt att människor vågar ta initiativ. Våra olikheter gör att det blir intressant och det är sådant som kan växa fram i ett team. Sedan Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 har han varit mån om att skapa ett effektivt ledarteam. I ledarteamet ingår fem personer och därutöver finns ett medicinskt team, ett pressteam och så vidare. Som förbundskapten är Janne ytterst ansvarig, men alla som ingår i teamet utgör en viktig pusselbit.

– Det handlar om flyt att träffa rätt människor. Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren är min närmsta kollega. Vi delar samma grundvärderingar
om hur man ska spela fotboll, men vi har olika kompetenser. Idag får mina kollegor bra förutsättningar och enormt stor frihet. Det i sin tur skapar förväntningar att det ska fungera bra. Vi har lite prestige och stor arbetsglädje.

Att det flyter på, menar Janne Andersson, är en förutsättning för att det ska fungera i skarpt läge i samband med matcher mot olika lag världen över.
– När vi är ute har vi få dagar på oss att bli högpresterande. Vi jobbar tillsammans dygnets alla timmar och då gäller det att det är energifullt, roligt och givande när vi träffas.

Fotbollen har varit central i Janne Anderssons liv. Som spelare nådde han division 2, men upptäckte tidigt att det var roligare att vara tränare. Första uppdraget var som tränare för hans lillasysters lag i Atlets IK, i början på 80-talet. Därefter har vägen till landslaget gått via Halmstads BK, Laholms FK, Halmstads BK, Örgryte IS och IFK Norrköping. Nu summerar han 37 år i tränarrollen. Men egentligen var det aldrig något aktivt val att bli tränare. Drivkraften har snarare varit att påverka de miljöer han vistats i – i skolan, i kompisgäng och i fotbollsmiljöer.

– Jag har alltid varit aktiv i sammanhang med andra människor. Och jag har velat påverka och ta ansvar. Hur det blivit så vet jag inte, men jag tycker det är kul att påverka.

Till viss del tror han att han påverkades av sin pappa Olle som var ordförande i Atlets IK, men också av sin mamma, som var ”ledare för familjen”.

– Vi var fem syskon och alla var ledare på något sätt. Vi fick ta stort ansvar för oss själva och lära oss att visa respekt för varandra. Den enda person därutöver som Janne Andersson kan komma på som har varit en ledarförebild för honom är hans idrottslärare i högstadiet, Bengt ”Bengan” Johansson.

– Han var en bra lärare. Vi bodde några 100 meter från varandra och jag har följt honom i många år.

En hyfsad förebild med tanke på att Bengan Johansson anses vara den mest meriterade förbundskaptenen inom handbollsvärlden genom tiderna. Mellan
1988 och 2004 tog herrlandslaget 13 medaljer i 16 internationella mästerskap.

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

I Susanne Meckbach bok Att bygga och utveckla effektiva ledarteam beskriver en annan framgångsrik ledare, Lasse Lagerbäck, dig som prestigelös. Skulle du säga att det är en nyckel till framgång som ledare?

– Det är en sådan miljö man vill ha, en miljö där man hjälps åt. Det finns inget företag som når sitt max om det finns prestige. Om man pinkar revir får man
inte ut max av människor. Det människor behöver är snarare redskap för att lyckas.

Finns det egenskaper du själv tycker att du behöver jobba på i din tränarroll?

– Förr var jag mycket mer kontrollmänniska, men jag har lärt mig att delegera. Och visst har jag tagit dåliga beslut ibland, men idag känner jag mig helt
trygg i rollen. Jag har världens finaste jobb och det har jag fått för att jag har en viss kompetens och det känner jag trygghet i. Det är det viktigaste.

Vilka råd ger du till unga tjejer och killar som vill bli tränare på professionell nivå?

– Det är lite svårt att ge råd. Det känns lite förmätet. Men generellt skulle jag säga att det handlar om att vara sig själv och lita på sig själv. Det gäller oavsett
om du är ung eller gammal. Spelar man teater blir det inte lika bra. Då blir man genomskådad. Men det är mycket att lära sig och det gäller att vara nyfiken, säger Janne Andersson och fortsätter:

– I min roll är det många som är intresserade av de beslut jag tar och då gäller det att vara trygg i det jag gör. Och att inte krångla till det. Det är inte så komplicerat. Fotboll går ut på att det är 11 mot 11 och att ett av lagen ska göra ett mål mer. Det finns alltid en risk att man överanalyserar. Det handlar om basic grejer, att bygga på i efterhand och att jobba med grunder.

Och ibland händer det att en och annan ung tränare får tips på vägen av förbundskaptenen.

– När jag går ut med hunden där jag bor på Lidingö brukar jag titta på när de tränar på Lidingövallen. Jag brukar ställa mig på halvdistans och höra vad de säger. Det är många tjejer och killar som är tränare och jag blir ofta imponerad. Det har hänt att jag gått fram och berömt någon tjej. Så jag har gott hopp om att vi kommer att få fram unga duktiga ledare. Det är roligt.

Läs mer om och beställ den nya boken Att bygga och utveckla effektiva ledarteam.

Bli en ännu bättre skidåkare!

Oavsett om du är nybörjare eller vill utveckla din skidteknik ger våra matnyttiga titlar dig koll på träningsupplägg, utrustning och bra mat när du tränar din skidåkning.

Just nu erbjuder vi 50:- rabatt på våra titlar inom längdskidåkning när du handlar för minst 300 kronor. Använd rabattkoden skidor50 i kassan för att ta del av erbjudandet. Rabattkoden gäller fram till och med 30 april.

Här hittar du alla våra titlar inom längdskidåkning.

Vägledning för ungdomstränare

Hur lyckas man på bästa sätt som ungdomstränare? Hur gör man för att få till träning och tävling så att den leder till en långsiktig, hållbar och optimal utveckling samtidigt som man håller sig skadefri? De komplexa frågeställningarna diskuterar forskaren och praktikern Fredrik Johansson i boken Träna och coacha unga idrottare.

Fredrik Johansson, författare till Träna och coacha unga idrottare. Foto: Pia Hultkrantz

– Jag har en passion för tränardelen. Det är det jag brinner mest för. Kanske mer än forskningen i sig. Det viktigaste för mig är att forskningen blir praktiskt
tillämpbar för våra tränare och coacher. Och den stora frågan är: Hur göra forskningen tillämpbar i vardagen? Det är inte lätt, men viktigt. Syftet med boken är att plocka ihop de olika delarna. Den ska vara lättsmält men ändå innehålla relevant information, säger Fredrik Johansson.

Boken Träna och coacha unga idrottare är en uppdaterad version av boken Fysisk träning för ungdom som han skrev 2002. Den boken har sålt i mer än 13 000 exemplar, vilket tydligt visar att kunskapsbehovet är stort. Även om Fredrik har sin kunskapsbas främst inom tennis så är innehållet i boken tillämpbart för alla idrotter och alla tränare och ledare.

– Det är lite av läsarens utmaningar att omvandla det vi diskuterar till sin egen idrott, säger Fredrik, som under åren har träffat och arbetat med kompetenta personer inom många områden och idrotter, dessa personer är en stor inspirationskälla till boken.

– Inom det akademiska spåret har jag träffat många forskare, var och en som jag lite insnöade på sin egen idrott och specialitet, men det är personer som delat med sig av en enorm kunskap och erfarenhet.

Boken består av femton kapitel som tar upp alltifrån forskning, idrottsmedicin och träningsfysiologi till praktisk träning i vardagen inklusive coaching. Fredrik Johansson lyfter särskilt fram tre områden som han menar behöver utvecklas ytterligare.

– Det första är att bättre ta vara på de äldre coachernas enorma erfarenhet. Vi måste bli bättre på att binda ihop generationerna. Just detta kan vara en
framgångsfaktor i många klubbar, menar Fredrik.

Det andra området är samarbete och integration mellan yrkesgrupper.

– Forskning och praktik är två olika världar. Många coacher tycker det är svårt och tungt att ta till sig forskning. Inom forskarvärlden diskuterar vi ofta hur vi ska få ut våra forskningsresultat till en praktisk vardag.

Det tredje området handlar om att få fram fler kvinnliga coacher. Yngre tjejer som idrottar behöver kvinnliga tränare och coacher som förebilder, menar han.

– Jag kan ha fel, kanske är tennisen skev men min känsla är att det är många pojkar och män i tränaryrket. Det är lite förvånande eftersom tränaryrket egentligen är en mjuk tjänst. Idrotten har blivit hård fast det handlar mycket om mjuka värden. Det blir en liten krock filosofiskt.

Kan du göra några jämförelser med hur det ser ut kunskapsmässigt bland tränare i andra länder?

– I många länder är det uppbyggt lite annorlunda och tränarna har ofta akademisk utbildning. Bland en del tränarkollegor i Spanien och Frankrike till exempel har många läst på högskolan. Ungefär som att de hade läst på GIH och därefter gjort en inriktning på till exempel handboll eller ishockey. I Sverige går de flesta via specialidrottsförbundens egna utbildningar.

Vad skiljer den här boken från den tidigare?
– Det har skett en stor förändring på 10 – 15 år. Idrotten är mycket mer organiserad och professionell på många sätt idag. Min förhoppning är att boken ska
ge stöd till tränarna och hjälpa dem att få ihop träningsvardagen lite bättre, säger Fredrik och fortsätter:

– En grupp som vi inte nämnt är föräldrarna, som är otroligt viktiga. Ofta får jag en känsla av att föräldrar inte förstår hur svårt det är med idrott ur ett prestationsperspektiv. Tidigt i boken skriver jag att för mig finns inte ordet elitidrottare när du är ungdom utan du är ungdomsidrottare, det är nog en bra start. Att tidigt försöka forma ungdomar till elitidrottare är inte så lyckat, säger Fredrik Johansson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om och beställ boken Träna och coacha unga idrottare.

Inventering 26-27 november

26-27 november genomför vi en inventering av vårat lager. Detta innebär att beställningar som görs sent på dagen den 25:e samt under 26:e och 27:e november, inte skickas ut förrän torsdag 28:e november. Vi ber därför alla kunder som planerar att göra beställningar under nästa vecka att göra dessa redan nu eller tidigt på dagen måndag 25 november.

Tack för er förståelse!

Hälsningar
SISU Idrottsböcker

Ökad tillgänglighet på våra webbplatser med Readspeaker

I en satsning att öka tillgängligheten på våra webbplatser aktiverar SISU Idrottsböcker tjänsten Readspeaker webReader på hela vår utbildningsplattform och alla våra webbplatser från och med 2019-11-06.

Readspeaker webReader är en webbtjänst som använder text-till-tal-teknik på webben. Tekniken gör det lättare för människor som har lässvårigheter eller nedsatt syn att ta del av information på våra webbplatser. Readspeaker är webbaserat vilket betyder att tjänsten inte kräver någon nedladdning.

 Hur fungerar det?
För att lyssna på en webbsidas textinnehåll trycker användaren på lyssna-knappen längst upp till höger på webbplatsen. Användaren kan själv pausa/starta om läsningen, markera en text och få den uppläst samt justera volym och andra inställningar med mera.

Läs mer om Readspeakers webReader och tjänsten alla möjligheter här https://www.readspeaker.com/sv/solutions/text-till-tal-for-lasning-online/readspeaker-webreader/

I ett senare skede kommer vi även att aktivera tjänsten för mobila versioner av våra webbplatser.