Inspiration

Janne Andersson leder tryggt utan krångel

”Människor vill alltid göra bra saker, men ibland behöver man hjälpa dem på vägen genom att ställa rätt frågor”. Det är en av utgångspunkterna i Janne
Anderssons ledarskap.

– Vi börjar alltid med att prata om mänskliga grundinställningar. Om hur vi beter oss. Det är viktigt att vara överens om och förankra grunderna. När det är
gjort lägger vi stor tonvikt på det vi har bestämt, säger förbundskaptenen för herrlandslaget i fotboll.

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

 

Ordning och reda är andra ledord för Janne Andersson.
– Bristen på tydlighet, när folk inte är beredda att ta beslut i en ledarroll, kan vara en stor fara. Alla människor gör fel ibland, men jag är förlåtande i mitt ledarskap. Det är viktigt att människor vågar ta initiativ. Våra olikheter gör att det blir intressant och det är sådant som kan växa fram i ett team. Sedan Janne Andersson tillträdde som förbundskapten 2016 har han varit mån om att skapa ett effektivt ledarteam. I ledarteamet ingår fem personer och därutöver finns ett medicinskt team, ett pressteam och så vidare. Som förbundskapten är Janne ytterst ansvarig, men alla som ingår i teamet utgör en viktig pusselbit.

– Det handlar om flyt att träffa rätt människor. Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren är min närmsta kollega. Vi delar samma grundvärderingar
om hur man ska spela fotboll, men vi har olika kompetenser. Idag får mina kollegor bra förutsättningar och enormt stor frihet. Det i sin tur skapar förväntningar att det ska fungera bra. Vi har lite prestige och stor arbetsglädje.

Att det flyter på, menar Janne Andersson, är en förutsättning för att det ska fungera i skarpt läge i samband med matcher mot olika lag världen över.
– När vi är ute har vi få dagar på oss att bli högpresterande. Vi jobbar tillsammans dygnets alla timmar och då gäller det att det är energifullt, roligt och givande när vi träffas.

Fotbollen har varit central i Janne Anderssons liv. Som spelare nådde han division 2, men upptäckte tidigt att det var roligare att vara tränare. Första uppdraget var som tränare för hans lillasysters lag i Atlets IK, i början på 80-talet. Därefter har vägen till landslaget gått via Halmstads BK, Laholms FK, Halmstads BK, Örgryte IS och IFK Norrköping. Nu summerar han 37 år i tränarrollen. Men egentligen var det aldrig något aktivt val att bli tränare. Drivkraften har snarare varit att påverka de miljöer han vistats i – i skolan, i kompisgäng och i fotbollsmiljöer.

– Jag har alltid varit aktiv i sammanhang med andra människor. Och jag har velat påverka och ta ansvar. Hur det blivit så vet jag inte, men jag tycker det är kul att påverka.

Till viss del tror han att han påverkades av sin pappa Olle som var ordförande i Atlets IK, men också av sin mamma, som var ”ledare för familjen”.

– Vi var fem syskon och alla var ledare på något sätt. Vi fick ta stort ansvar för oss själva och lära oss att visa respekt för varandra. Den enda person därutöver som Janne Andersson kan komma på som har varit en ledarförebild för honom är hans idrottslärare i högstadiet, Bengt ”Bengan” Johansson.

– Han var en bra lärare. Vi bodde några 100 meter från varandra och jag har följt honom i många år.

En hyfsad förebild med tanke på att Bengan Johansson anses vara den mest meriterade förbundskaptenen inom handbollsvärlden genom tiderna. Mellan
1988 och 2004 tog herrlandslaget 13 medaljer i 16 internationella mästerskap.

Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

I Susanne Meckbach bok Att bygga och utveckla effektiva ledarteam beskriver en annan framgångsrik ledare, Lasse Lagerbäck, dig som prestigelös. Skulle du säga att det är en nyckel till framgång som ledare?

– Det är en sådan miljö man vill ha, en miljö där man hjälps åt. Det finns inget företag som når sitt max om det finns prestige. Om man pinkar revir får man
inte ut max av människor. Det människor behöver är snarare redskap för att lyckas.

Finns det egenskaper du själv tycker att du behöver jobba på i din tränarroll?

– Förr var jag mycket mer kontrollmänniska, men jag har lärt mig att delegera. Och visst har jag tagit dåliga beslut ibland, men idag känner jag mig helt
trygg i rollen. Jag har världens finaste jobb och det har jag fått för att jag har en viss kompetens och det känner jag trygghet i. Det är det viktigaste.

Vilka råd ger du till unga tjejer och killar som vill bli tränare på professionell nivå?

– Det är lite svårt att ge råd. Det känns lite förmätet. Men generellt skulle jag säga att det handlar om att vara sig själv och lita på sig själv. Det gäller oavsett
om du är ung eller gammal. Spelar man teater blir det inte lika bra. Då blir man genomskådad. Men det är mycket att lära sig och det gäller att vara nyfiken, säger Janne Andersson och fortsätter:

– I min roll är det många som är intresserade av de beslut jag tar och då gäller det att vara trygg i det jag gör. Och att inte krångla till det. Det är inte så komplicerat. Fotboll går ut på att det är 11 mot 11 och att ett av lagen ska göra ett mål mer. Det finns alltid en risk att man överanalyserar. Det handlar om basic grejer, att bygga på i efterhand och att jobba med grunder.

Och ibland händer det att en och annan ung tränare får tips på vägen av förbundskaptenen.

– När jag går ut med hunden där jag bor på Lidingö brukar jag titta på när de tränar på Lidingövallen. Jag brukar ställa mig på halvdistans och höra vad de säger. Det är många tjejer och killar som är tränare och jag blir ofta imponerad. Det har hänt att jag gått fram och berömt någon tjej. Så jag har gott hopp om att vi kommer att få fram unga duktiga ledare. Det är roligt.

Läs mer om och beställ den nya boken Att bygga och utveckla effektiva ledarteam.

Bli en ännu bättre skidåkare!

Oavsett om du är nybörjare eller vill utveckla din skidteknik ger våra matnyttiga titlar dig koll på träningsupplägg, utrustning och bra mat när du tränar din skidåkning.

Just nu erbjuder vi 50:- rabatt på våra titlar inom längdskidåkning när du handlar för minst 300 kronor. Använd rabattkoden skidor50 i kassan för att ta del av erbjudandet. Rabattkoden gäller fram till och med 30 april.

Här hittar du alla våra titlar inom längdskidåkning.

Vägledning för ungdomstränare

Hur lyckas man på bästa sätt som ungdomstränare? Hur gör man för att få till träning och tävling så att den leder till en långsiktig, hållbar och optimal utveckling samtidigt som man håller sig skadefri? De komplexa frågeställningarna diskuterar forskaren och praktikern Fredrik Johansson i boken Träna och coacha unga idrottare.

Fredrik Johansson, författare till Träna och coacha unga idrottare. Foto: Pia Hultkrantz

– Jag har en passion för tränardelen. Det är det jag brinner mest för. Kanske mer än forskningen i sig. Det viktigaste för mig är att forskningen blir praktiskt
tillämpbar för våra tränare och coacher. Och den stora frågan är: Hur göra forskningen tillämpbar i vardagen? Det är inte lätt, men viktigt. Syftet med boken är att plocka ihop de olika delarna. Den ska vara lättsmält men ändå innehålla relevant information, säger Fredrik Johansson.

Boken Träna och coacha unga idrottare är en uppdaterad version av boken Fysisk träning för ungdom som han skrev 2002. Den boken har sålt i mer än 13 000 exemplar, vilket tydligt visar att kunskapsbehovet är stort. Även om Fredrik har sin kunskapsbas främst inom tennis så är innehållet i boken tillämpbart för alla idrotter och alla tränare och ledare.

– Det är lite av läsarens utmaningar att omvandla det vi diskuterar till sin egen idrott, säger Fredrik, som under åren har träffat och arbetat med kompetenta personer inom många områden och idrotter, dessa personer är en stor inspirationskälla till boken.

– Inom det akademiska spåret har jag träffat många forskare, var och en som jag lite insnöade på sin egen idrott och specialitet, men det är personer som delat med sig av en enorm kunskap och erfarenhet.

Boken består av femton kapitel som tar upp alltifrån forskning, idrottsmedicin och träningsfysiologi till praktisk träning i vardagen inklusive coaching. Fredrik Johansson lyfter särskilt fram tre områden som han menar behöver utvecklas ytterligare.

– Det första är att bättre ta vara på de äldre coachernas enorma erfarenhet. Vi måste bli bättre på att binda ihop generationerna. Just detta kan vara en
framgångsfaktor i många klubbar, menar Fredrik.

Det andra området är samarbete och integration mellan yrkesgrupper.

– Forskning och praktik är två olika världar. Många coacher tycker det är svårt och tungt att ta till sig forskning. Inom forskarvärlden diskuterar vi ofta hur vi ska få ut våra forskningsresultat till en praktisk vardag.

Det tredje området handlar om att få fram fler kvinnliga coacher. Yngre tjejer som idrottar behöver kvinnliga tränare och coacher som förebilder, menar han.

– Jag kan ha fel, kanske är tennisen skev men min känsla är att det är många pojkar och män i tränaryrket. Det är lite förvånande eftersom tränaryrket egentligen är en mjuk tjänst. Idrotten har blivit hård fast det handlar mycket om mjuka värden. Det blir en liten krock filosofiskt.

Kan du göra några jämförelser med hur det ser ut kunskapsmässigt bland tränare i andra länder?

– I många länder är det uppbyggt lite annorlunda och tränarna har ofta akademisk utbildning. Bland en del tränarkollegor i Spanien och Frankrike till exempel har många läst på högskolan. Ungefär som att de hade läst på GIH och därefter gjort en inriktning på till exempel handboll eller ishockey. I Sverige går de flesta via specialidrottsförbundens egna utbildningar.

Vad skiljer den här boken från den tidigare?
– Det har skett en stor förändring på 10 – 15 år. Idrotten är mycket mer organiserad och professionell på många sätt idag. Min förhoppning är att boken ska
ge stöd till tränarna och hjälpa dem att få ihop träningsvardagen lite bättre, säger Fredrik och fortsätter:

– En grupp som vi inte nämnt är föräldrarna, som är otroligt viktiga. Ofta får jag en känsla av att föräldrar inte förstår hur svårt det är med idrott ur ett prestationsperspektiv. Tidigt i boken skriver jag att för mig finns inte ordet elitidrottare när du är ungdom utan du är ungdomsidrottare, det är nog en bra start. Att tidigt försöka forma ungdomar till elitidrottare är inte så lyckat, säger Fredrik Johansson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer om och beställ boken Träna och coacha unga idrottare.

Inventering 26-27 november

26-27 november genomför vi en inventering av vårat lager. Detta innebär att beställningar som görs sent på dagen den 25:e samt under 26:e och 27:e november, inte skickas ut förrän torsdag 28:e november. Vi ber därför alla kunder som planerar att göra beställningar under nästa vecka att göra dessa redan nu eller tidigt på dagen måndag 25 november.

Tack för er förståelse!

Hälsningar
SISU Idrottsböcker

Ökad tillgänglighet på våra webbplatser med Readspeaker

I en satsning att öka tillgängligheten på våra webbplatser aktiverar SISU Idrottsböcker tjänsten Readspeaker webReader på hela vår utbildningsplattform och alla våra webbplatser från och med 2019-11-06.

Readspeaker webReader är en webbtjänst som använder text-till-tal-teknik på webben. Tekniken gör det lättare för människor som har lässvårigheter eller nedsatt syn att ta del av information på våra webbplatser. Readspeaker är webbaserat vilket betyder att tjänsten inte kräver någon nedladdning.

 Hur fungerar det?
För att lyssna på en webbsidas textinnehåll trycker användaren på lyssna-knappen längst upp till höger på webbplatsen. Användaren kan själv pausa/starta om läsningen, markera en text och få den uppläst samt justera volym och andra inställningar med mera.

Läs mer om Readspeakers webReader och tjänsten alla möjligheter här https://www.readspeaker.com/sv/solutions/text-till-tal-for-lasning-online/readspeaker-webreader/

I ett senare skede kommer vi även att aktivera tjänsten för mobila versioner av våra webbplatser.

Sport management – ämne i tiden

De senaste 15 åren har antalet högskolor och universitet som erbjuder utbildningar i sport management ökat. Det som däremot har saknats är litteratur i ämnet på svenska.

– Det finns en hel del sådana här böcker på framför allt engelska, men det finns inga på svenska eller i en svensk kontext. Idrotten i Sverige ser lite annorlunda ut jämfört med till exempel USA där många böcker kommer ifrån, säger Åsa Bäckström, docent i idrottsvetenskap och utbildningsledare för sport managementprogrammet på GIH i Stockholm.

Åsa Bäckström är en av fyra redaktörer för boken ”Styrning och samhällsengagemang inom svensk idrott”. Det är den andra delen i en serie på tre böcker om sport management.
– Målgrupp för boken är studenter som ska arbeta inom och mot idrotten, men också förtroendevalda eller anställda inom föreningar och organisationer, säger hon.

De andra redaktörerna är även de engagerade i sport management utbildningar och verksamma vid andra högskolor. Bo Carlsson och PG Fahlström vid Linneuniversitet i Växjö och Karin Book vid Malmö universitet.

Den första boken, som kom för ett år sedan, handlar om idrottens organisering, bland annat ur ett historiskt perspektiv. I del två är temat alltså idrottens styrning och idrottens samhällsansvar.

– Idrotten förändras. Den professionaliseras och kommersialiseras, vilket inte nödvändigtvis är samma sak. Du kan vara professionell utan att vara kommersiell. Som förtroendevald inom en ideell organisation kan du vara professionell och bidra med din kompetens utan att ta betalt för det, förklarar Åsa Bäckström.

Boken är indelad i tio kapitel. De sex första lyfter strukturella aspekter av hur idrotten styrs i Sverige. Det första belyser exempelvis Riksidrottsförbundets dubbla roller, som dels specialidrottsförbundens paraplyorganisation och företrädare, dels att vara ”i myndighetsställe” och fördela det statliga stödet till sina medlemsorganisationer.

Andra ämnen handlar bland annat om anläggningsfrågor, antidoping och idrottsjuridik.

Bokens andra hälft innehåller fyra kapitel som beskriver vilken social roll idrotten kan erbjuda som ”verktyg” om den styrs med hjälp av värden, policy och projekt.

– Alla ämnen i boken är relevanta. En del av dem beskriver projekt där idrotten tagit stort ansvar, till exempel integration och jämställdhet. Det handlar också om utmaningarna med att göra det, säger Åsa Bäckström och fortsätter:

– En annan sak som är intressant och som återkommer handlar om ekonomiskt stöd, till exempel kommunalt stöd till byggande av arenor. Det är ett ämne som är väldigt aktuellt i många kommuner.

Ambitionen med bokserien är att det ska komma en bok om året. Enligt Åsa Bäckström blir den tredje boken förhoppningsvis klar i slutet av nästa år.
– Då kommer vi att titta närmare på hur idrotten har kommersialiserats – hur idrott, medier och marknad hänger samman. Idrotten är inte bara kommersiell eller ideell, den är mycket både och. Man talar om hybridorganisationer. Det är spännande att titta på hur de här överlappningarna sker och bildar ett komplicerat mönster, avslutar Åsa Bäckström.

Cykelträning – träningslära för landsväg och mtb

Boken Cykelträning – träningslära för landsväg och mtb handlar om prestationsorienterad tävlingscykling på motionsnivå ända upp till professionell världselit. De två största grenarna inom cykelsporten, sett till antal utövare, är mountainbike och landsväg och boken kommer nästan uteslutande att handla om dem. Boken vänder sig till cyklister, tränare och andra som vill få mer kunskap om träningslära inom cykelsporten och inspiration för hur man kan cykla fortare.

Läs mer och beställ Cykelträning – träningslära för landsväg och mtb